Tudnivalók

Kölcsönzés

Kölcsönözni annyit jelent, hogy a könyvtárban található, kölcsönözhető könyveket (dokumentumokat) hazaviheted. Kölcsönbe kapod, tehát vigyázni kell rájuk. A kölcsönzési idő 4 hét.

Hosszabbítás
A hosszabbítás a kölcsönzés határidejének meghosszabbítását jelenti. Ha szükséged van még a kölcsönzött könyvre, vagy nem tudod a határidőn belül visszahozni őket, akkor kérheted a határidő meghosszabbítását. Hosszabbítani legfeljebb egy alkalommal (még 4 hétre) lehet, de csak akkor, ha időközben a nálad lévő könyvet más nem kérte.

Késés
Elkésni... senkinek sem kellemes dolog: - sem neked, sem másnak (pl. aki már hetek óta vár a könyvre). Gondolj arra, hogy fordított helyzetben milyen rosszul éreznéd magad. Mindezt elkerülheted, ha legkésőbb a határidő lejártának napján visszahozod a kölcsönzött dokumentumokat, vagy időben hosszabbítasz. Légy szíves ügyelj az időpontok betartására!

Előjegyzés
Az előjegyzés akkor kérhető, ha a kölcsönözni kívánt könyv megvan ugyan a könyvtárban, de éppen másnak van kikölcsönözve. Ez esetben, amint a keresett dokumentumot visszahozzák, félreteszem neked, és értesítelek róla, hogy elviheted. A kért könyvet csak 1 hétig őrzöm meg számodra!

Helybenhasználat
A könyvtár azok számára is nyitott, akik éppen nem akarnak kölcsönözni. Aki felkeresi a könyvtárat, böngészhet, olvasgathat, használhatja a kézikönyvtárat, tanulhat.

A könyvtári rend
A könyvtárban csak akkor tudunk eligazodni, csak akkor tudunk megtalálni egy könyvet, ha a könyvtári rendet megőrizzük. Ha te magad nem ismered biztonsággal ezt a rendet, ne akard helyére tenni a könyvet! Ha már nem tudod, honnan emelted le a könyvet, akkor hagyd azt inkább az asztalon, vagy szólj nekem!

Ha megrongálodott ...
A könyvtárból kikölcsönzött könyvek megrongálódása esetén (pl. elszakad, elázik, kistestvér összefirkálta, kutya megrágta stb.) a rongálódás mértékétől és a dokumentum további használhatóságától függően a könyvtár dönti el, hogy a teljes dokumentum értékét kell-e megtérítened. Ha a rongálódás mértéke nem érinti az egész dokumentumot, a hiányzó oldalak, részek másolási és kötészeti díját kell megtérítened.

Ha elveszett ...
Az elhagyott könyvet pótolni kell ! A könyvtárból kikölcsönzött, ám elvesztett dokumentum térítésének az a módja, hogy ugyanazon írótól, ugyanazt művet, - ha lehet - azzal azonos kiadását antikváriumból vagy könyvesboltból be kell szerezned. Erről neked kell gondoskodnod. Ha az elveszített dokumentumot a fentiek alapján nem tudod pótolni, a könyvtár megállapítja annak eszmei értékét. (A térítési ár tehát nem azonos az elvesztett könyvön feltüntetett árral.) Ez esetben a megállapított értéket kell megfizetned.

Viselkedés a könyvtárban
Végül, de nem utolsó sorban ... A könyvtár a nyugalom szigete.
A könyvtárban ügyelned kell arra, hogy semmilyen módon ne zavarj másokat. Hangoskodni, ételt vagy italt behozni, rendetlenkedni nem lehet.
Törekedj arra, hogy könyvtárunk a nyugodt kikapcsolódás, az elmélyült tanulás helyszíne legyen.